Güncel

Mermer Ocaklarına Köylülerin İsyanı

 

 Bursa:  Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy köylüleri, bölgede bulunan mermer ocaklarına Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) verilmesi üzerine, 17şubat günü Valilik önünde oturma eylem yaptı.

 Başköy halkı mermer ocakların köylerinde faaliyetlerinde dolayı sularını ve doğasını talan etiklerinden dolayı iki yılı askındır, birçok eylem yaptılar. Bunun yansıra birçok yere dilekçe veren ve mahkeme kararı ile mermer ocaklarının kapanmasını sağlayan Başköylülere kötü haber ÇED’ den geldi. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın özel izniyle faaliyeti durdurulan bölgedeki şirketler, iptal edilen ruhsatlarını yeniden aldı. 3 mermer ocağının sularını kirlettiğini söyleyen köylüler 2 Ocağın hukuka aykırı ÇED raporu aldığını belirtiler. Firmaların birisinin yaklaşık bir hafta önce yeniden faaliyete başlaması, köy halkı yeniden eylemlere başladı. Bir hafta önce özelikle köy kadınların öncülüğü ile ocağa yürüyen köylüler, bu sefer yine kadınlar Valiliğe geldiler. Valilikle görüşmek isteyen köylüler, Valinin burada olmadığını söyleyen yetkililer, Vali yardımcısı ile görüştüler. Vali yardımcısı köylülere “taleplerinizi Valiye iletirim” söylemeni kabul etmeyen kadınlar, “Vali gelmeden bir yere gitmeyiz” diyerek, Valilik önünde oturma eylemi yaptılar.

“Başköy’ün suyuna dokunan eller kırılsın”, “Su hayattır, kirletilemez”, “Direne direne kazanacağız”, “Ölmek var dönmek yok”, “Böşköylüler burada vali nerede?” şeklinde slogan attı. Köylüler ayrıca “Suyuma dokunma”, “Şişeden değil çeşmeden iç”, “Suyumuzu kirletenler utansın”, “Temiz su haktır” yazılı pankartlar taşıdı.

 “İSTİFA EDECEĞİM”

 Özellikle öfkeli kadınları teskin etmekte zorlanan muhtar Hasan Acar, köylülerin önünü almakta zorlandığını belirterek, “Mermer ocaklarının ÇED belgeleri iptal edildi. 6 ay önce köyümüz temiz suya kavuştu fakat Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, ruhsatları iptal edilmesine ve defalarca dilekçe vermemize rağmen burada ÇED ‘Olur’u verdi. Bunu neye dayanarak verdiklerini bilmiyoruz. Yani hukuksuz şekilde verildi. Burada bizim suyumuza zarar veren 3 mermer ocağı var. Bunlardan 1 tanesi daha açılmadı. Sadece ruhsat almış. Ona da ÇED ‘Olur’u verdiler. Diğer faaliyet gösteren 2 firmanın işletme ruhsatları iptal edilmişti. Şu anda hukuksuz şekilde işletme izni olmadan faaliyet göstermeye başladı.” dedi.

Köylüleri artık durduramadığının altını çizen Muhtar Acar, şöyle konuştu: “Bu mermer ocağının en kısa zamanda durdurulmasını istiyoruz. Ben muhtar olarak köylüleri sakinleştirmekte zorluk çekiyorum. Eğer bu mermer ocağı bir hafta içinde durmazsa gidip istifamı kaymakamlığa vereceğim ve ‘artık bundan sonra ben sorumlu değilim’ ve ‘bundan sonra olacaklardan siz sorumlusunuz diyeceğim” dedi.

KADINLARIN DİRENİŞİ KAZANDI!

     Vali ile köy heyetin görüşmeden çıkan sonucu Heykel Valilik binası önünde oturarak bekleyen kadınlar, 6 saat süren eylemlerine Vali’den gelen yanıtı duyunca son verdi. Başköy Dernek Başkanı Yaşar Bayram, Karaoğlu’nun yarın sabah itibari ile mermer ocağını inceletip mühürleyeceğine söz verdiğini açıkladı. Bayram, Başköylü kadınların içme suyunu ve Bursa’nın su havzasını kurtardığını söyleyerek, “Bursa susuz kalmayacak” dedi.

   Köy kadınları adına konuşan Sabira Acar’da “kadıların azminin, çabasının suyu kurtardığını” belirti.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu