GüncelManşet

(foto)Aydos halkı “Kentsel dönüşüm”ü tartıştı!

Kartal: Pendik Ertuğrulgazi Sülüntepe Kentsel Dönüşüm İmar Kamulaştırma Sosyal Yardımlaşma Derneği (ERSÜLDER) Aydos Saz Düğün Salonunda düzenlediği panel ile mahalle üzerindeki kentsel dönüşüm saldırısını tartıştı.

ERSÜLDER Başkanı Ünal Yiğit’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Gülsuyu-Gülensu Güzelleştirme Derneği Başkanı Ali Şengül ile Açılım Hukuk Bürosu avukatlarından Aylin Kırıkçu konuştu.

“Kentsel Dönüşüm ve Barınma Hakkı” üst başlığı ile gerçekleşen panelde, sunumların dışında soru cevap bölümü de gerçekleştirilirken, yüzlerce mahalleli de salondaki yerlerini aldı.

Akşam saatlerinde başlayan panelde açılış konuşmasını ERSÜLDER Başkanı Ünal Yiğit yaptı. Yiğit konuşmasında, dernek olarak 2.  kez panel gerçekleştirdiklerini belirterek, mahalledeki yıkım saldırılarının sürecini anlattı.

Belediyenin, 847. Parselden başlayarak 6-7 parsellik bir bölgeyi aldığını ve Belediye ile Milli Emlak arasında bir protokol olduğunu belirten Yiğit, Belediye’nin ise sürece dair planlarını açıklamadığını, Belediye Meclis’ine başvurmalarına rağmen net bir sonuç alamadıklarını aktardı.

Derneğin, her tür fikirden insanın katılımına açık olduğunu kaydeden Yiğit, ev ve barınma hakkı için mücadeleyi sürdürmek adına derneğe sahip çıkma ve mücadeleyi boyutlandırma çağrısında bulundu.

 

“Seçimlerden sonra süreç hızlanacak”

Devamında ise söz alan Avukat Aylin Kırıkçu, Kentsel Dönüşüm saldırılarının her yerde farklı içeriklerle sürdüğünü kaydetti. Aydos özgülünde uygulanan modelin benzeri örneklerinin pek bulunmadığını aktaran Kırıkçu, “Devlet ne şekilde bir yöntem izlerse izlesin, sosyal bir hak olan Barınma Hakkı’nı güvenlik altına almak zorunda” dedi. Bölge halkının da onayı olmadan iş yapılmasının anayasaya aykırı olduğunu belirten Kırıkçu, Belediye’nin halka “tapu dağıtıyoruz” diyerek gönderdiği belgelerin ise taahütname olduğunu aktardı.

Belediye’nin böylesi bir taahütname ile hem hak sahiplerini borç altına sokmaya çalıştığını hem de kendi yükümlülüklerini azaltmaya çalıştığını savunan Kırıkçu, raiç bedellerinin neye göre belirlendiğinin muğlak olduğunu ve taahhütname imzalamayanların da yükümlülük altına sokulmaya çalışıldığını kaydetti.

Kırıkçu, Aydos Mahallesi’ne gelen taahhütnamelerde ayrıca, %20 belediyeye kesinti hakkı tanıyan bir ibare yer aldığını kaydederek, hukuki süreç başlamasın diye Belediyenin net açıklama yapmadığını ve İmar Planı çıkartmadığını belirtti.

Belediye’nin Aydos’taki arazileri 1 buçuk yıl önce Milli Emlak’tan aldığını hatırlatan Kırıçu, 3 yılın dolması halinde Belediye’nin %40’lık kesinti hakkını Milli Emlak’a devredeceğini, bunun önüne geçmek açısından ise seçimlerin ardından süreci hızlandırmak isteyeceğini ifade etti.

Kırıkçu konuşmasını, Belediye’yi açıklama yapmaya zorlayacak dilekçeler verme, bu temelde süreç netleşince de hukuki süreci başlatma önerisi ile noktaladı.

 

“Uzun bir mücadeleye hazırlanmak gerekli”

Daha sonra ise sözü Gülsuyu-Gülensu Güzelleştirme Derneği Başkanı Ali Şengül aldı. Şengül konuşmasında kentsel dönüşüm saldırılarının rant içeriği yanı sıra emekçi mahallelerinde kültürel bir dönüşümü de hedeflediğini hatırlatarak, mücadele açısından mahalle halkının birliğinin öneminin altını çizdi.

Böylesi mücadelelerin uzun-erimli karakterine dikkat çeken Şengül, Gülsuyu, Yakacık, Aydos gibi mahallelerin emekçilerin dişlerinden, tırnaklarından arttırdıkları ile kurulan mahalleler olduğunu ifade ederek, kendi mahallelerindeki mücadele deneyimlerini anlattı.

Gülsuyu bölgesinde de benzeri çabaların ve sermayeye peşkeş çekme saldırılarını sürdüğünü ifade eden Şengül, mahallede yarattıkları sokak komiteleri, yürütme kurulları gibi pratiklerle geniş kitleleri sardıklarını ifade ederek, konuşmasında “Belediyenin bu her şeyi gizleyen tutumuna karşı bir an önce kendimizi burada görünür kılmamız gerekiyor.bunun yolu kendi örgütlülüğümüzü yaratmaktan ve uzun bir mücadeleye hazırlanmaktan geçiyor” cümlelerine yer verdi.

Daha sonra geçilen soru cevap bölümünde mahalleliler önerilerde bulunarak, mahallenin iç sorunlarına dair tartışmalar yürütürken, Fikirtepe ve 1 Mayıs Mahallelerindeki yıkım karşıtı mücadelenin temsilcileri de söz alarak öneri ve destek açıklamalarında bulundular.

ERSÜLDER Başkanı Ünal Yiğit’in kapanış konuşması yaptığı panelde, yakın bir tarihte Pendik Belediyesi’ne toplu dilekçe verme yürüyüşü düzenleme kararı alındı.

[widgetkit id=1084]

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu