Emek

Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde 36. Hafta

İstanbul: Adaletsiz ülkede, adalet aramaya çalışan “sözde iş kazaları” ama gerçekte katliama kurban giden işçilerin aileleri “ Vicdan ve Adalet Nöbeti” eylemine devam ediyor. Her ayın ilk pazarında bir araya gelen aileler, bugün de Galatasaray Lisesi önünde buluşarak 2014 yılında yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekti. Aileler, hükümetin iş cinayetlerine ilişkin hazırladığı “Torba Yasa”da yer alan hükümlerin, bütün iş cinayetlerinde yaşamını yitirenleri kapsayan bir uygulama biçimine dönüştürülmesi istedi.

“2014 Yılının 11 Ayında 1723 İşçinin İş Cinayetinde Hayatını Kaybetti” Basın açıklamasını, Van’daki 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen ikinci depremde, Bayram Otel’in yıkılması sonucu enkaz altında kalarak yaşamını yitiren gazeteci Cem Emir’in kardeşi Sinem Emir okudu. Basın açıklamasını okuyan Emir: “Bizler acıyı, kaderi yaşayan aileler olarak bir daha olmasın diye uğraştıkça ve seslendikçe, inadına işçi cinayetleri olmaya devam ediyor” dedi. Emir, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin Kasım ayı raporuna göre en az 123, 2014 yılının 11 ayında ise 1723 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini de hatırlattı. “Sesimizi Duymamakta Israr Ediyorlar” Soma ve Ermenek sonrasında hükümet ve muhalefet tarafından “işçi sağlığı ve iş güvenliği” süreçlerine dönük önerilen ve yapılan düzenlemeleri takip ettiklerini de vurgulayan Emir, yapılan düzenlemelere ilişkin şunları söyledi: “Bugüne kadar bütün haykırışlarımıza rağmen sesimizi duymamakta ısrar edenlerin sorumluluklarının itirafı olarak görüyoruz. ‘Hiç yoktan iyidir’ demiyoruz, yeterli de görmüyoruz. Halen günü kurtarmak ve kamuoyunda oluşan duyarlılığı yönetmeye dayalı davranışlar olarak değerlendiriyoruz” dedi. Torba Yasa’da yer alan hükümlerin, bütün iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri kapsayan uygulama biçimine dönüştürülmesi gerektiğini de dile getiren Emir, iş cinayetlerine “dur” demek için sürdürdükleri mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Emir ayrıca “28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü”nün diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de yas günü ilan edilmesini istedi.

Kasım Ayında 123 İşçi Öldürüldü

Her ay bir gazetecinin nöbet tuttuğu eylemde, bu ay nöbet tutan İMC TV Editörü Soner Şimşek ise iş cinayetleri için sadece vicdanlara değil, akıllara da seslenilmesi gerektiğini söyledi. Şimşek, “İş cinayetleri ile ilgili haberler yaptığımızda utanıyoruz, Kasım ayında en az 123 işçi hayatını kaybetti bu sayılar aslında çok şeyi anlatıyor, hepsinin yan yana koyduğunda 123 canı 123 yaşamı nitelendiriyor” dedi.

Soner Şimşek’ten sonra ise özel bir reklam şirketinde çalışırken 31 Ekim 2013’te Esenyurt’ta bulunan Özel Doğa Hastanesi’ne tabela taktığı sırada elektrik akımına kapılarak yaşamını yitiren Eren Eroğlu’nun babası Erdinç Eroğlu konuştu. Eroğlu, iş cinayeti davalarında asıl yargılanması gerek taşeron işçilerin olmadığını, patronların yargılanması gerektiği vurgulayarak “Savcı güçsüz gördüğü işçiyi yargılama yoluna gidiyor, patronları sermayeyi yargılamıyor. Esenyurt Belediyesi’nin suçu varken görmezden gelinerek yargılanmıyor, olan canını dişine takıp çalışan işçiye oluyor” dedi.

Eylem, açıklamanın ardından  sonra sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu