GüncelLGBTİ+

“Yasakları kabul etmiyoruz, varlığımızın suç olmasını asla kabul etmiyoruz”

Geçen yıl düzenlenen 19. İstanbul Onur Yürüyüşü'nde daha toplanma Beyoğlu Mis Sokak'ta devam ederken gözaltına alınanların yargılandığı dava öncesi Çağlayan'da yapılmak istenen açıklama polsi engellemesine rağmen Adliye önünde gökkuşağı bayrakları ile açıklama yapıldı..

Onur Yürüyüşü günü daha yürüyüş dahi başlamadan polis işkencesiyle Mis Sokak’tan gözaltına alınan 19 kişi hakkında 2911 Sayılı Kanuna muhalefet iddiasının yanı sıra görevi yaptırmamak için direnme iddiasıyla da dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianamede fotoğraf ve videolara yansıyan polis işkencesi, ters kelepçe uygulamaları yer almazken; LGBTİ+ hak savunucularının cezalandırılmaları isteniyor.

Davanın ilk duruşması bugün (13 Mayıs) saat 10.00’da İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı.

Duruşma öncesi açıklama

Geçen yıl düzenlenen 19. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde daha toplanma Beyoğlu Mis Sokak’ta devam ederken gözaltına alınanların yargılandığı dava öncesi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelenler polis tarafından çevrelendi. Polis kalkanları ile açıklama yapmak isteyen LGBTİ+’ların etrafını kapatarak açıklamayı başka yerde yapmalarını söyledi. LGBTİ+’lar polisin onlara gösterdiği yerde açıklama yapmayı reddederek Adliye önünde gökkuşağı bayrakları ile açıklama yaptı. Açıklamaya feministler ve kadın örgütleri de destek verdi.

Polisin açıklamayı başka bir yerde yapmalarını istemesi üzerine LGBTİ+’lar Adliye önünde polisin tutumunu eleştirerek sloganlarla eylem yaptı. LGBTİ+’ların yapmak istediği açıklama ise şöyleydi,  “Geçtiğimiz yıl Haziran ayında 19. LGBTİ+ İstanbul Onur Yürüyüşü öncesi Mis Sokakta polis saldırısı gerçekleşmiş, gün boyu devam eden saldırıların ardından 46 kişi gözaltına alınmış, 41 kişiye dava açılmıştıı.

Bugün burada, açılan 6 ayrı davadan biri olan 19 kişinin yargılandığı onur yürüyüşü davası görülüyor. Gözaltına alınanlar hakkında hazırlanan iddianamede polis tarafından uygulanan işkence ve kötü muamele yer almazken özgürlük ve eşitlik talebi için sokağa çıkan LGBTİ+’lar cezalandırılmak isteniyor. Bu hukuksuzlukta ısrarcı olanlara tekrar hatırlatalım: basın açıklaması haktır, protesto haktır, örgütlenmek, itiraz ve mücadele etmek haktır.” şeklinde başladı.

Açıklamada, “Yıllardır kopyala yapıştır gerekçelerle yürüyüşümüzü yasaklayanların gerekçelerinden biri ise halkın huzur ve güvenliğini tehdit etmek. Halkın huzur ve güvenliğini tehdit eden Onur Yürüyüşleri değil, altı yıldır onur yürüyüşlerine saldıran kolluk ve LGBTİ+ düşmanlığını politikası haline getirmiş iktidardır.

Bizi yargı taciziyle korkutmaya çalışanlar bilmelidirler ki toplumun huzuru gezi davasında yargılananlar, politik tutsaklar, hayatını savunan ve müebbetle yargılanan kadınlar özgür kaldığında, LGBTİ+’lar dahil tüm ötekileştirilenler, düşmanlaştırılanlar, ezilenler haklarını aldığında ve yaşamları güvence altına alındığında sağlanacaktır. Eşitliğin, özgürlüğün olmadığı bir toplumda huzur da mümkün değildir!” şeklinde  ifade kaydedildi.

Açıklamada, “Bizim geleceğe dair duyduğumuz umut, mücadelemizdeki inat ve ısrar, ufkumuz ve hayallerimiz sizin baskınızdan çok daha dirençli. Varoluş mücadelemizin dünü, bugünü ve yarını sizin yasaklarınızı aşar. Çünkü biz hep buradaydık, buradayız ve burada olacağız.

19 yıl olduğu gibi bu yılda bir araya geldiğimiz, birbirimizi bulduğumuz, varoluşumuzu, onurlu bir yaşam sürme mücadelemizi kutladığımız sokaklarda olmaya devam edeceğiz. ” şeklinde sona erdi.

Onur Yürüyüşü davaları

2021 Haziran’da gerçekleşen 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, 2015 yılından beri olduğu gibi geçtiğimiz yıl da yasaklandı. 46’sı yürüyüş günü olmak üzere 29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda gözaltına alınan 47 kişiden 41’ine altı ayrı dava açıldı. Geçen aylarda görülen beş davadan üçü beraatla sonuçlandı, diğer iki dava ise ertelendi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu